Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan kell helyesen használni a karos kávéfőzőt

Hogyan kell helyesen használni a karos kávéfőzőt

Presszókávé készítése karos kávéfőzővel ECG ESP 20101 BLACK

A kávéfőző karba tegye bele az 1 vagy 2 csésze kávé szitát. A szitát töltse meg presszókávé készítéséhez használható darált kávéval.

Tippünk:
• A presszókávé főzéséhez használjon frissen darált kávét. A darálási finomságot „presszókávé” értékre állítsa be a kávédarálón. Ne felejtse el, hogy a túl durvára darált kávé nem lesz intenzív ízű, a világos színű hab pedig gyorsan eltűnik. Ezzel szemben a túl finomra darált kávé eltömíti a szűrőt, a víz lassan, vagy egyáltalán nem folyik át a kávén, a kész és túl kis mennyiségű kávé nagyon keserű ízű lesz. 
Az erős, intenzív illatú és ízű, valamint selymes habú presszókávé készítéséhez optimális szemcseméretűre darált kávét kell használni. Javasoljuk, hogy „próba szerencse” módon daráljon kávét a kávéfőzéshez, és a kész kávé ízlelése és kiértékelése alapján állítsa be a legjobb darálási finomságot a darálón.
• A kezdőknek ajánljuk, hogy vásároljanak „presszókávé” jelölésű darált kávét, amelyet a gyártó kimondottan presszókávé főzéséhez darált meg.  Darált presszókávét élelmiszer vagy kávéüzletekben lehet vásárolni, leggyakrabban 250 g-os csomagolásban.

A szitába adagolt darált kávét a készülékhez mellékelt mérőkanál egyenes nyelével húzza le, majd a lapos végével finoman tömködje meg.

 

A szűrőszita belső felén egy jel található, amely a darált kávé MAX mennyiségét jelzi. Ügyeljen arra, hogy a kar és a szita peremén ne maradjon darált kávé.

 

x Túl sok kávé a szűrőszitában
x A kávé nincs tömörítve
x Darált kávé maradványok a szita és a kar peremén

 

x Túl kevés kávé a szűrőszitában
x A kávé nincs tömörítve
x Darált kávé maradványok a szita és a kar peremén

 Helyes kávémennyiség a szűrőszitában
 Helyesen tömörített kávé
 Tiszta szita- és karperem

A kávéval megtöltött kart az „Insert” jelnél helyezze a forrázó fejbe, majd a kart fordítsa el „Lock” (zárt) helyzetbe.

Tippünk:
• A kar behelyezése és elfordítása közben a másik kezével fogja meg a kávéfőzőt.

 

A működtető gombot fordítsa „kávéfőzés” állásba és főzze meg a kávét. A kívánt kávémennyiség kifolyása után a gombot fordítsa vissza alaphelyzetbe.

Tippünk:
• Az optimális darálású és tömörítésű kávé arról ismerhető fel, hogy a kávéfőzés után a zacc egy darabból áll, és nincs rajta álló víz.

 

A zaccot a szűrőszitából a szemetes kosárba vagy egy zaccgyűjtő edénybe szedje ki.

Tippünk:
• A kávézaccot bio-hulladékként lehet kezelni, és például a komposztra is ki lehet szórni.

A szűrőszitát alaposan tisztítsa ki, abban ne maradjon kávészemcse. Ügyeljen arra, hogy a szita és a kar peremén ne maradjon kávé.

Tippünk:
• A következő kávéfőzéshez csak fel kell melegíteni a kart és a szitát, majd a szitát konyhai papírkendővel törölje szárazra.
• A kávéfőzés befejezése után a kart és a szitát szerelje ki a kávéfőzőből, dobja ki a zaccot, majd a szitát és a kart langyos vízzel öblítse ki és törölje szárazra a következő használathoz.

 Tiszta szita- és karperem
 Előkészítve a következő kávéfőzéshez

 

 

 

 

A kávéfőzés után a forrázó fejben található szitát és tömítést is ellenőrizze le. A kávémaradványokat konyhai papírkendővel távolítsa el a szitáról és a tömítőgyűrűről.

Fontos!
• A forrázó fej szitájára esetleg rászáradó kávémaradvány negatívan befolyásolja a következő kávék ízét és aromáját.
• A forrázó fej tömítőgyűrűjére tapadt kávé tömítetlenséget okoz, a következő kávék főzése közben a gyűrűnél gőz és víz szivároghat ki.