Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Spóróljon az energiaárakon! Miért érdemes LED-re váltani?

Spóróljon az energiaárakon! Miért érdemes LED-re váltani?

A folyamatosan növekvő energiaárak miatt az egyik hatékony opció lehet a spórólásra a LED világítástechnikára történő átállás. Viszonylag kis beavatkozással régi sokat fogysztó termékek gyorsan cserélhetőek modern megjelenésű, hatékony, energiatakarékos LED termékekre.

Nézd át, mivel világítasz otthon

Gondold végig, haladj helyiségről helyiségre és nézd meg milyen világítási eszközöket használsz! Esetleg hagyományos izzókkal világítasz vagy energiatakarékos lámpákkal? Akkor mindenképpen érdemes most lecserélni, ne halogasd tovább!

Miért LED? A halogén izzó olcsóbb

A LED fényforrások rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek, ami arra ösztönözhet, hogy LED-re válts. Nem csak kevesebbet fogyasztanak és tovább világítanak, de nem bocsátanak ki UV sugárzást, kevesebb hőt termelnek és az áramingadozásnak vagy a gyakori fel-le kapcsolásnak is jobban ellenállnak.

Fogyasztás szempontjából milyen a LED?

Energiafogyasztás szempontjából is a LED-ek a legjobb választás. A LED-es fényforrások fogyasztása típusonként eltérő, de a háztartásokban használt fényforrások energiafogyasztása nem éri el a 20 W-ot. A 100 W-os villanykörtének megfelelő LED fényforrás fogyasztása mindössze 13 W.

Mennyi az élettartama?

Élettartam tekintetében a LED vezeti a sort. Egy hagyományos wolframszálas izzó várhatóan 1000 óráig világít. A halogén fényforrások tartósabbak, akár 3000 üzemórával is tervezhetünk, míg a LED fényforrások hasznos élettartama eléri a 15 – 30 ezer órát is. A hasznos élettartam nem a fényforrás életének végét jelenti. A hasznos élettartam az az idő, amely alatt a fényforrás működési jellemzői az előírt tartományon belül maradnak. Zelux termékeinknél garantáljuk hosszú élettartamot.

A LED mikorra térül meg nekem?

Lehet drágábbak, mint a hagyományos izzók, de áruk rendkívül hamar megtérül. Mutatunk egy példát:

Egy lakásban, melynek nappalija 30 négyzetméter. A fővilágítást egy 7 db e14-es foglalattal rendelkező lámpatest biztosítja. A lámpába jelenleg 7 db 50 wattos 600 lumenes hagyományos izzó van betekerve, tehát az összfogyasztás 350 Watt. 

Ha ugyanekkora fényt szeretnénk LED fényforrásokkal elérni, ahhoz elég 6 wattos izzót választani, hiszen fényerejük szintén 600 lumen. 7 darab esetén ez 42 wattot jelent a 350 watthoz képest. Így csupán ezzel a kiváltással több mint 80%-al csökkent az energiafogyasztásunk.

Mit jelent ez pénzben? 

A jelenlegi 36 Ft-os energiaárakon csupán ezzel a fenti példával ami néhány lámpa, évente 20 200 Ft-ot spórolhatunk meg. Az energiaárak növekedésével (ami 2022 augusztus 1-től 70 Ft/kWh) a megtakarítás 39 300 Ft is lehet.

Színhőmérséklet visszaadása:

Ha a felsorolt tulajdonságokat figyelembe véve úgy döntünk, hogy a LED fényforrást vásárolunk, de ugyanazt a kellemes, meleg fényt akarjuk a nappaliba, amit a wolframszálas körte adott vagy esetleg teljesen mást, akkor mindenképpen figyelembe kell vennünk a vásárolt termék színhőmérsékletét és színvisszaadását.

A színhőmérséklet mértékegysége Kelvin (K). 3000 K alatt tapasztalható a wolframszálas izzóktól megszokott sárgás (melegfehér) fény, ugyanis ezek színhőmérséklete 2700 – 2800 K körül van. 3000 – 5000 K között a fényforrások semleges fehér, míg 5000 K felett hidegfehér fényt adnak. Az új fényforrások kiválasztását ajánlatos az általuk megvilágított helyiséghez igazítani. Otthoni használatra a melegfehér fényforrások a legalkalmasabbak, ugyanis a 2700 – 3000 Kelvines színhőmérsékletüknek köszönhetően ezek hasonlítanak a legjobban a klasszikus villanykörték által kibocsátott melegfehér fényhez, ráadásul úgy, hogy a LED nem bocsát ki UV sugárzást, ezáltal nem károsítja szemünket.A színvisszaadás esetében – a szintén a csomagoláson feltüntetett – színvisszaadási indexet (Ra) kell figyelembe venni. Ezen az 1-100-ig terjedő skálán mérhető (ahol a 100 jelenti a lehető legjobb színvisszaadási értéket), hogy a fényforrás által kibocsátott fényben mennyire látunk színhelyesen, azaz milyen mértékben látjuk a tárgyak eredeti színét. Értelemszerűen érdemes a fényforrás kiválasztása során a minél magasabb indexszámra törekedni.