Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Szúnyogcsípés? - ez a 6 dolog vonzza a vérszívókat! + Hasznos termékek a cikk végén

Szúnyogcsípés? - ez a 6 dolog vonzza a vérszívókat! + Hasznos termékek a cikk végén

Gyakran ébred ismeretlen eredetű csípésekkel testén? Viszket, kipirul és sebesedik? A nyárhoz hozzátartoznak a szúnyogok, bár az elmúlt években nagy volumenű irtásokkal kordában lehetett tartani a vérszívók számát. Idén is adódtak erre irányuló próbálkozások, de a szúnyoggyérítés ellenére is gyakran találkozhatunk velük vízparton, a kertben, sőt, akár egy esti séta alkalmával is.

 

A szúnyogok már 170 millió éve a bolygón élnek, és háromezernél is több fajukat ismerjük. Tojásrakásuk érdekében gyakran támadnak emberre is, s bár kifejezetten nem veszélyes csípésük, mégis sok kellemetlenséggel járhat az. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem mindenkit kedvelnek a néha a lakásba is betolakodó rovarok. Min múlik, hogy szeretik-e vérünket? Mi vonzza őket az ember közelébe? Tényleg igaz, hogy a dohányosok kevésbé számítanak a szúnyogok célcsoportjának? Szúnyogirtó spray-k, szúnyogcsapdák és riasztó mécsesek ide vagy oda, a cél az lenne, hogy elkerüljenek a kis vérszívók.

Miért viszket a szúnyogcsípés?

A szúnyogok az evolúció során bonyolult rendszert alakítottak ki, amellyel megcsapolhatják vérünket. Az állatok alapvetően hat tűszerű sörtével rendelkeznek, melyek egy tokból bukkannak elő, amint a bőrfelületre érkeznek. Ezekből kettő éles fogakkal rendelkezik, melyekkel a bőr alá hatolnak. Két másik sörtével széthúzzák a szöveteket, majd véralvadásgátlót juttatnak a sebbe, és felső ajkaikkal elkezdik kiszivattyúzni a vért. Elég ijesztően hangzik, igaz? Mindezt a pillanat töredékrésze alatt végzik, ráadásul úgy, hogy a vérből a vizet kiszűrik, így koncentrált, magas proteintartalmú vörösvérsejthez juthatnak. A szervezetbe jutott szúnyog nyál felel tulajdonképpen a viszketésért. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy bizonyos szúnyog fajták komoly betegségeket terjeszthetnek. Így a malária, a dengue-láz is a szúnyogok számlájára írható- bár szerencsére nem hazánkban. De akkor nézzük is, milyen tényezők befolyásolják, mennyire szeretnek Téged az undok kis vérszívók!

 

Baktériumok a bőrfelületen

Hiába a rendszeres és alapos tisztálkodás, bőrfelületünkön mégis jelen vannak baktériumok. Minden ember sajátos baktérium-flórával rendelkezik még akkor is, ha egyébként az izzadság nem jár kellemetlen szaggal. A kutatások alapján elmondható, hogy a szúnyogok kifejezetten előnyben részesítenek bizonyos szagokat, így tulajdonképpen genetikától függ, ránk támadnak-e. Megfigyelték azt is, hogy egyes szúnyogok kifejezetten a végtagokra mennek, míg mások a hónaljat vagy az ágyékot részesítik előnyben. Sokszor a bőr ruhával való fedése sem nyújt segítséget, s ha nagy a szúnyoginvázió, akkor maximum szúnyogriasztó spray használatával érdemes a természetbe menni.

 

Fókuszban a 0-s vércsoport

Mint kiderült, a szúnyogok vércsoport szerint is megkülönböztetik az embereket. A 0-ás vércsoporttal rendelkezőknek nincs szerencséjük, ők ugyanis kifejezetten kedveltek a szúnyogok körében. A nem éppen vonzó ranglistán a B-s és az A-s vércsoport követi őket.

 

Szén-dioxid kibocsátástól is függ a támadás

Tudtad, hogy az emberi szervezet tevékenységtől függően eltérő mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki? Ha például magas vagy, esetleg túlsúllyal rendelkezel, úgy máris a kockázati csoportba tartozhatunk a szúnyogcsípések szempontjából. A fizikai megterhelés, a sportolás is növeli a szén-dioxid kibocsátás mennyiségét. A szúnyogok kedvelik azokat az embereket, akik több szén-dioxidot termelnek társaiknál.

 

Nem mindegy, hol futnak az ereink

Hiába a szúnyogok kifejlett támadószerve, ha a bőr mélyén vannak az erek, akkor nehezen férnek hozzá azokhoz. Ezért azokat a testrészeket támadják főként, melyeken a bőrfelszínhez közel futnak az erek. A könyök, a csukló, a nyak és a homlok így rendszerint a támadások célpontja. Ezekkel az a baj, hogy a nyári melegben még eltakarni sem nagyon lehet, tehát biztosan hozzáférhető területek a rovarok számára.

 

Várandósság időszaka

A szúnyogok nincsenek tekintettel az áldott állapotra, sőt, olyannyira nem, hogy egy szudáni tanulmány szerint a terhes nőket általában kétszer gyakrabban harapják meg a szúnyogok, mint nőtársaikat. A várandósság időszakában megváltozik egy sornyi tényező, így a hormonok szintje, a szén-dioxid kibocsátása, melyek mind csábítóak a rovarokra.

 

Fokozott izzadás

Az izzadás természetes folyamat. Ahogyan azonban halad előre egy meleg nyári nap, és nincs lehetőségünk tisztálkodásra, úgy halmozódik fel egyre több belőle a bőrfelületen. Abban megtapadnak a baktériumok, és máris egy ideális közeg képződik ahhoz, hogy a szúnyogokat bevonzza. A verejtékben nagyrészt tejsav van, ami a baktériumokon túl a szúnyogok kedvelt alapanyaga, mely messziről csábítja őket. Ha tehát teheted, akkor tusolj naponta többször, így bőröd tisztább lesz, lehűlsz, és talán kevesebb kellemetlen, szúrós látogatóval találkozhatsz.

 

Természetes segítség szúnyogcsípés esetén

A viszkető, duzzadt területeket jeges borogatással érzéstelenítheted. A leginkább hasznos az aloe vera alkalmazása, méghozzá a természetes növényből kinyert nedv. Ha ilyen nem áll rendelkezésedre, akkor aloe verát tartalmazó készítményt is használhatsz.

 

A viszketés enyhíthető teafaolajjal és eukaliptusz olajjal, melyek természetes gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A népi gyógyászat elveit követve az ecetes borogatás is kitűnő választásnak bizonyul. Az alapanyag minden háztartásban megtalálható, s vízzel keverve többször érdemes bekenni az oldattal a csípés helyét. Hasznos lehet a kalcium pezsgőtabletta, amelynek segítségével csökkenthető az allergiás reakció kockázata.