Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Védekezés a káros napsugarak ellen

Védekezés a káros napsugarak ellen

Leégni ugyan itthon is leéghetünk, azonban ez a veszély jóval nagyobb, ha az előszeretettel látogatott mediterrán tengerpartokon süttetjük rákvörösre magunkat. A trópusi országokra ez természetesen fokozottan igaz. Íme néhány jó tanács arra az esetre, ha az otthon megszokottnál magasabb hőmérsékletű és páratartalmú országba utazunk. Nem árt, ha néhány extra elővigyázatossági lépést teszünk a bőrkárosodás vagy a forróság okozta bajok megelőzésére.

fényvédelem

Öltözködés

 

A napon lehetőleg viseljünk világos színű, laza és könnyű ruházatot, mely a bőrünkből a lehető legtöbbet elfedi. A pamut és a lenvászon a legmegfelelőbb. Ne feledkezzünk meg egy világos színű, széles karimájú kalapról sem. Természetesen a gyermekekre ez különösen igaz: erős napon adjunk rájuk pólót, sapkát és napszemüveget!

3 év alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsugárzásnak! Bőrünket fokozatosan szoktassuk a naphoz, először csak 10-15 percet tartózkodjunk a napon, majd mindennap 5 perccel tovább, így akár 60-90 percre is emelhetjük a napfürdő időtartamát.

Napozókrémek használata

 

Válasszunk olyan napvédő terméket, amely széles skálán véd az UVB/UVA sugárzástól, 15 vagy ennél magasabb fényvédő faktorszámú, alkalmazkodik egyéni bőrérzékenységéhez (fototípusához) és ahhoz, hogy hol tartózkodunk éppen (vízpart, hegyek stb.), víz- és homokálló. Minden nap bőségesen kenjük be magunkat fényvédő krémmel, illetve fürdés után ismételjük meg a krémezést.

Óvakodni a szabadban

 

Lehetőleg tartsuk távol magukat a fényt visszaverő felületektől (fehér falak, homok, hó).

Terhesség esetén kerüljük a napsugárzást, mert az pigmentfoltokat okozhat!

Tartsuk szem előtt, hogy a felhők nem védenek meg az ultraibolya sugárzástól! Lehetőleg maradjunk árnyékban a nap legmelegebb, 10-től délután 2-ig tartó időszakában.

Gyógyszerek

 

Különösen vigyázzunk akkor, ha valamilyen gyógyszert szedünk. Számos olyan recept nélkül is kapható gyógyszert használunk (pl. antihisztaminok vagy fogamzásgátlók), melyek fotóérzékennyé tesznek, s emiatt sokkal könnyebben leéghetünk. Minden esetben ellenőrizzük a gyógyszereinket és az előírtak szerint járjunk el.

Az UV-sugárzás növeli a szürkehályog kockázatát, ezért minden olyan helyen, ahol a napsütés különösen erős (pl. magas hegyeken, illetve vízparton) viseljünk speciális napszemüveget, lehetőleg olyat, amelyikbe oldalt sem süt be a nap és fényvisszaverő-blokkoló hatása 90% feletti.